Thuis Hobby Werk Code WWW
HPV BLOEM Go Koor NS
Agenda Tochten Nieuws Lied Shirt

Liggend toeren door Brabant

Over genomen uit BN / DeStem van 29 februari 2000.

Rijen - 'Waar kun je genieten? Fietsen door de bossen, akkers en langs Weilanden. Laat het tot je komen, liggend op je fietsje met boven- of onderstuur'.

Zo luidt het eerste cuoplet van het clublied van BLOEM. De Brabantse Ligfiets Organisatie En Meer rijdt op 12 maart de Baronieroute. Een tocht van zestig kilometer door één van de mooiste gebieden in West-Brabant, uitgezet door Toni Cornelissen uit Rijen.

"Ik heb zelf al een tijdje een ligfiets en alleen fietsen is lang zo gezellig niet. Daarom zette ik twee jaar geleden een oproepje op internet. Het idee was om met een groepje van Breda naar Antwerpen te fietsen. Acht mensen gingen toen, september '98, mee."

Vrij dure sport

Ligfietsen is in Nederland nooit echt uit de verf gekomen. zo'n 10 à 15.000 mensen beoefenen deze hobby. Het is een vrij dure sport. Voor een simpele ligfiets leg je al gauw zo'n tweeduizend gulden neer. Cornelissen betaalde drie mille voor zijn fiets.

De Rijense computerprogrammeur raakte zo'n zes jaar gelden verslingerd aan het ligfietsen. "Dan kan ik mezelf volledig ontspannen. Ik hou niet van wedstrijden. Toerfietsen is veel leuker. Omdat je ligt, zie je de hele omgeving en als je met een groep fiets, kun je nog gezellig kletsen ook."

Na de Breda-Antwerpentocht, organiseerde Cornelissen vaker toertochten. "Het werd een vast clubje en op een gegeven moment was ik niet meer de aandraaier van het geheel. Ook anderen droegen routes aan." Intussen heeft de club een naam en gaat deze als BLOEM door het leven.

De ligfiets blijkt sneller dan de gewone fiets. "Het wereldrecord fietsen staat op 56 kilometer per uur. Voor de ligfiets is dit 81 kilometer", vertelt Kees Bakker, voorlichter van de Nederlandse Fietsbond. "De ligfiets is alleen nog niet zo in trek. Vaak vinden mensen het eng of raar."

Behalve meer snelheid biedt de ligfiets ook meer comfort. En dat was voor BLOEM reden om een nieuwe route uit te stippelen.

Dat is dan de Baronieroute die op 12 maart wordt verreden. "iedereeen met een ligfiets kan zich bij mij aanmelden (0161 ******)", zegt Cornelissen.


Zie ook het verslag van deze tocht.


Agenda Tochten Nieuws Lied Shirt
HPV BLOEM Go Koor NS
Thuis Hobby Werk Code WWW

Toni Cornelissen
29 februari 2000
toni@dse.nl
NetStat WorldStat W3C Validator