Thuis Hobby Werk Code WWW
HPV BLOEM Go Koor NS
Agenda Tochten Nieuws Lied Shirt

Leyetocht 2000

De 23ste Leyetocht begon voor een aantal ligfietsers al vroeg. Een aantal BLOEMisten (mensen die met BLOEM meefietsen) hadden afgesproken om via de Zwaan-kleef-aan methode naar het vertrekpunt in Helvoirt te fietsen. Rens was om half zeven vanuit Etten-Leur vertrokken, Marc sloot zicht daar in Breda bij aan. Ik heb de tocht vanuit Rijen mee gefietst. In Tilburg voegden Theo, Bart en Ed (die eerst nog een lekke band moest repareren) zich ook bij ons.

Hierna ging het in een stevig tempo (een kruissnelheid van ruim 30 km/h) naar Helvoirt. In Helvoirt hebben we even de flitspaal in de 30-km-zone gecontroleerd, maar deze werkte helaas weer niet. Uiteindelijk kwamen we om kwart voor negen bij het startpunt aan, waar we ons konden inschrijven en aanmelden. Bij het startpunt liepen ook nog een aantal BLOEMisten rond die op eigen gelegenheid naar Helvoirt waren afgereist.

Nadat we even gewacht hadden tot de begeleidende motorrijders gearriveerd waren, konden we om iets over negen vertrekken. Ik vind een stoet van zo'n man of vijftien bij een BLOEM tocht al een indrukkwekkend gezicht. Voor deze tocht hadden zich ongeveer honderd ligfietsers verzameld, een geweldig gezicht je dat voorbij ziet fietsen.

De route die gefietst werd was fantastisch. We fietsten of over wegen waarvan ik van te voren al wist dat ze mooi waren, of over wegen waarvan ik nu weet dat ze mooi zijn. Mijn complimenten voor de mensen die de route hebben uitgezet. In de route waren ook een aantal pauzes opgenomen. De eerste, bij Café De Roskam in Hurwenen was officieel een plaspauze, maar we mochten daar ook een boterhammetje naar binnen werken. Bij de tweede pauze (de eetpauze) konden we ook onze traditie: Het eten van een stuk appelgebak, in ere houden. (en ik heb daar van de gelegenheid gebruik gemaakt een plasje te plegen.)

De motoren die ons begeleiden deden goed werk. We konden de fietspaden links (eigenlijk rechts dus) laten liggen en zonder problemen veilig over de rijbaan rijden. Ook kruispunten werden afgezet, zodat we overal heerlijk door konden fietsen. Mijn complimenten voor het motorteam, het rijden met motorbegeleiding is echt een aanrader.

Over het algemeen is de tocht vrij goed verlopen. Ik weet van een kleine schuiver, een wat ernstigere valpartij en een aantal mensen die lichte materiaal pech hadden. Na afloop van de tocht was er nog een ligfietsenshow, waar we elkaars fietsen konden bekijken en napraten met de andere deelnemers. Dat is wel een nadeel van het fietsen in zo'n grote groep, het is onmogelijk om tijdens te toch met iedereen kennis te maken.

Na een tijdje op de ligfietsenshow te hebben rondgehangen vertrokken een aantal BLOEMisten weer naar huis. Nu volgens de Giraffe-val-af methode. Het stuk langs de N65, dat we 's ochtends gefietst hadden, vonden we te saai. Besloten werd toeristisch via Loon op Zand naar Tilburg te fietsen, dat bleek tijdens het fietsen via Udenhout te worden (ook toeristisch). Tijdens de terug tocht bleek hoe snel motorbegeleiding went, en dat het veel aantrekkelijker is om over de rijbaan in plaats van over het fietspad te rijden.

Uiteindelijk kwam ik tegen de avond weer terug in Rijen aan, met in totaal 175 km op mijn teller. De mensen uit Breda en verder zullen nog wel meer op hun teller hebben staan. Al met al kunnen we terug kijken op een erg geslaagde dag, waarvoor ik de organisatie dan ook van harte wil bedanken: Hans, Gea, Christ en Christ, Bedankt!

Voor iedereen die het leuk vind om met een groep ligfietsers te rijden: Op zondag 3 september a.s. wordt BrabAntwerpen weer verreden. Er zullen minder deelnemers zijn dan bij de Leyetocht, en ook de organisatie is minder (eigenlijk is er helemaal geen organisatie), maar de sfeer is altijd wel goed. Zorg dat je op 3 september om tien voor negen bij het NS Station van Breda aanwezig bent en je kunt meefietsen. Tot dan.


Agenda Tochten Nieuws Lied Shirt
HPV BLOEM Go Koor NS
Thuis Hobby Werk Code WWW

Toni Cornelissen
21 augustus 2000
toni@dse.nl
NetStat WorldStat W3C Validator